V Košiciach sa odkrývali rodinné spomienky na 1. svetovú vojnu

10.12.2013 Košice

Slováci dostali príležitosť, aby sa aj ich spomienky stali súčasťou unikátnej európskej digitálnej knižnice Europeana a na www.europeana1914-18.eu zachovali spomienky ich rodín na 1. svetovú vojnu.
Je to možné prostredníctvom Zberných dní rodinných spomienok, ktoré organizuje Slovenská národná knižnica spolu s Europeana. V piatok a sobotu 6. a 7. 12. 2013 sa Zberné dni konali po Bratislave aj v Košiciach. Jedinečnú príležitosť, ako uchovať hlboko osobné príbehy a aj takto si uctiť tých, ktorí padli alebo sa z vojny vrátili so zraneniami či bolestnými spomienkami, využili mnohí Košičania, ktorí prišli do priestorov Štátnej vedeckej knižnice na Pribinovej ulici. Za dva dni dokázali priniesť neuveriteľných takmer štyristo predmetov. Spolu so Zbernými dňami v Bratislave do projektu Europeana 1914 – 1918 prispela 850 predmetmi už stovka Slovákov.
Zberné dni sa budú ešte konať 13. a 14. decembra 2013 v Martine. „Zberné dni v Bratislave aj Košiciach boli veľmi úspešné. Podarilo sa nám na zdigitalizovanie získať 850 rozličných predmetov od stovky prispievateľov z obdobia 1. svetovej vojny. Ľudia prišli s mnohými veľmi zaujímavými a dojemnými príbehmi, priniesli množstvo historicky veľmi hodnotného materiálu,“ zhodnotila doterajší priebeh generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová. Medzi predmetmi sa našli aj mnohé ojedinelé predmety, ako napríklad zákopové bijaky, poľný telefón či bodáky. Ako dodala Katarína Krištofová: „Návštevníci najčastejšie prinášali fotografie, našli sa však aj vzácne denníky či veľmi osobná korešpondencia z frontu. Všetky mali však jedno spoločné - sú vzácnou výpoveďou o dobe, ktorá zmenila dejiny sveta.

Slovenská národná knižnica je veľmi hrdá, že sa stala partnerom tohto unikátneho európskeho projektu.“
Zachytením spomienok našich prastarých či starých rodičov sa otvárajú nové cesty pre učiteľov, študentov, genealógov, historikov, ale aj pre širokú verejnosť, ako cez tieto príbehy spoznávať dejiny a život - jeho smutné aj pozitívne stránky - počas prvej svetovej vojny.
Ukážky niekoľkých predmetov a príbehov, ktoré sa k nim viažu:
http://www.europeana1914-1918.eu/sk/contributions/10828
http://www.europeana1914-1918.eu/sk/contributions/10846
http://www.europeana1914-1918.eu/sk/contributions/10850
1. svetová vojna hlboko zasiahla aj do životov obyvateľov dnešného Slovenska - v takmer každej dedine na Slovensku túto udalosť pripomína pamätník padlým. Do vtedajšej Rakúsko-uhorskej armády narukovalo viac ako 400 000 mužov (takmer 15% z vtedajšieho počtu obyvateľstva). Ich rodiny zápasili s nedostatkom jedla, pretože úroda sa znížila o 50%. Takmer 70 000 mužov sa už nikdy nevrátilo domov a vyše 61 000 z tých, čo sa prišli naspäť, zostalo doživotne zmrzačených.
Europeana, európske digitálne múzeum, knižnica a archív sa rozhodla zozbierať a rozpovedať osobné príbehy z rokov 1914 -1918 a Slovenská národná knižnica (SNK) ako hlavný partner priniesli na Slovensko projekt Europeana 1914 -1918, ako do jednej z desiatich krajín, kde sa zaznamenajú spomienky ľudí, aby nezostali nikdy zabudnuté.
Zberné dni rodinných spomienok, ktoré sa konajú po Európe, sú príležitosťou pre jednotlivcov aj rodiny priniesť fotografie, listy, denníky či akékoľvek iné predmety z obdobia rokov 1914 až 1918, ktoré pomôžu zdokumentovať život vojakov na fronte alebo bežného obyvateľstva v zázemí. Všetky takéto predmety experti odfotografujú a zdigitalizujú a osobné príbehy, ktoré sa k nim viažu, sa zaznamenávajú a takto uchovávajú pre ďalšie generácie. Na mieste sú prítomní aj historici a odborníci, ktorí návštevníkom radia ohľadne historickej hodnoty prinesených predmetov. Po zdigitalizovaní sa všetky doposiaľ nepoznané príbehy nahrávajú na webovú stránku www.europeana1914-1918.eu a stávajú sa súčasťou európskeho historického dedičstva.
 
Miroslava Remenárová
 
O Europeana 1914 - 1918:
Projekt Europeana 1914 -1918 je spoločnou iniciatívou európskej digitálnej knižnice Europeana, Oxfordskej univerzity a mnohých lokálnych partnerov. V rámci neho vyzýva verejnosť v európskych mestách, aby sa o svoje rodinné predmety a spomienky z 1. svetovej vojny podelili na webe. Môžu to byť fotografie, listy, denníky, krátke filmy, audio nahrávky, predmety a príbehy s nimi spojené, ktoré budú profesionálne zdigitalizované a stanú sa súčasťou online archívu, spolu s popiskami. Nezávisle od Zberných dní môže každý prispieť na stránke - www.europeana1914-1918.eu. Do roku 2014, kedy si pripomeniem 100. rokov od vypuknutia 1. Svetovej vojny, sa takto budú zbierať spomienky v mnohých krajinách po celej Európe. Cieľom tohto projektu je uchovať pre celý svet spomienky rodín tých, ktorí túto strašnú vojnu zažili a sprístupniť ich pre celý svet.
 
O Europeana:
Europeana (www.europeana.eu) je európskou digitálnou knižnicou, archívom a múzeom. Zbiera a umožňuje prístup k digitalizovanému materiálu z knižníc, archívov, audiovizuálnych archívov a múzeí. Spolupracuje už s viac ako 1 500 inštitúciami a jej webová stránka je prístupná v 27 európskych jazykoch. Europeana dovoľuje verejnosti objavovať a spoznávať kultúrne a duševné vlastníctvo Európy prostredníctvom jednoduchého spôsobu vyhľadávania a virtuálnych výstav. Od svojho založenia Európskou komisiou v roku 2008 Europeana postupne rástla až na súčasný počet viac ako 20 miliónov dokumentov, ktoré sú bezplatne dostupné na europeana.eu. Portál navštívi ročne viac ako 3 milióny návštevníkov. Práve v tomto období, počas trvania Zberných dní na Slovensku, si Europeana pripomína 5. výročie od svojho vzniku.
 

Vyberte región